Інгредієнти:
- Фундук – 100 г
- Питна вода – 400 мл (+ 250-300 мл для замочування)
- Кориця/сіль – за смаком (за бажанням)
- Мед/підсолоджувач – за смаком (за бажанням)
Покроковий рецепт
Горіхове молоко з фундуку – корисна та смачна альтернатива молоку тваринного походження.
Приготовлене в домашніх умовах з двох базових компонентів: фундука і очищеної питної води, молоко не містить консервантів і цукру, має неймовірно апетитний вершковий смак з горіховими нотками, і на вигляд - зовсім як звичайне молоко, навіть молочна пінка утворюється при збиванні.
(Важливо!)
При зовнішній схожості молоко з фундука може похвалитися цілим комплексом корисних вітамінів та мікроелементів у складі.
Однак для того, щоб зберегти всі корисні властивості напою, горіхи для приготування молока необхідно використовувати сирі, попередньо обсмажені.
З цієї причини горіхове молоко рекомендується готувати невеликими порціями і зберігати трохи більше 3 днів.
У самому базовому варіанті молоко з фундука має нейтральний смак.
Такий варіант універсальний, а якщо захочеться урізноманітнити смак напою - досить просто додати трохи фініків, кероба або какао, солі, спецій, меду або інших підсолоджувачів на свій смак.
Для приготування молока з фундука вам знадобляться: фундук та очищена питна вода.
Також, за бажанням, до готового молока можна додати трохи меленої кориці, сіль або підсолоджувач за смаком.
- Замочіть горіхи у холодній воді на 8-10 годин. У процесі настоювання горіхи вберуть частину води, тому як для приготування, так і для замочування краще використовувати очищену воду.
- Настояні, розм'якшені і горіхи, що збільшилися в обсязі, ретельно промийте і процідіть.
- Помістіть горіхи в чашу блендера, влийте 400 мл питної води і збийте всі 3-4 хвилини.
- Якщо блендер не дуже потужний - додайте до горіхів спочатку 150-200 мл води і збийте 2-3 хвилини. Коли горіхи будуть змолоти до стану дрібної крихти - додайте воду, що залишилася.
- У процесі збивання суміш побіліє і на поверхні з'явиться пишна "молочна пінка".
- Процідіть молоко через марлю чи тонку тканину. Горіхову макуху, що залишилася, відіжміть, збережіть і використовуйте для приготування салатів, смузі і випічки.
- За бажанням, додайте в готове молоко трохи солі (так молоко буде трохи більше схоже на звичайне молоко) або щіпку меленої кориці, будь-який підсолоджувач до смаку - для отримання солодкого варіанта напою.
- Молоко з фундуку готове. Зберігайте напій у холодильнику, в чистій ємності, що герметично закривається, до 3 днів.