Льон - це не лише цінна сільськогосподарська культура, але й справжня скарбниця для здоров'я та краси. Його насіння, олія та шрот (борошно) володіють унікальними властивостями, що роблять льон незамінним продуктом на українській кухні.

12 причин додати льон до свого раціону:

  • Джерело Омега-3, Омега-6 та Омега-9: За кількістю цих поліненасичених жирних кислот льон може зрівнятися лише з риб'ячим жиром. Вони необхідні для нормальної роботи серця, мозку, зору, імунної та нервової систем.

  • Лідер за вмістом лігнінів: Ці рослинні гормони мають потужні антиоксидантні, антибактеріальні та антивірусні властивості, що робить льон профілактичним засобом проти онкологічних захворювань.

  • Здоров'я серця: Льон запобігає утворенню тромбів, нормалізує тиск, покращує кровообіг.

  • Функція мозку: Омега-3 та інші корисні речовини в складі льону покращують пам'ять, концентрацію уваги, зміцнюють імунітет.

  • Вітаміни: Вітамін А в насінні льону відповідає за молодість та красу, а вітаміни групи B - за здоров'я нервової системи.

  • Схуднення: Льон виводить шлаки, нормалізує роботу кишечника, дає відчуття ситості.

  • Полегшує симптоми менопаузи: Льон зменшує дратівливість, припливи та нічну пітливість.

  • Покращує травлення: Завдяки клітковині льон нормалізує перистальтику кишечника, бореться з запорами.

  • Детоксикація: Льон виводить з організму токсини, радіонукліди.

  • Стабілізує рівень цукру: Льон корисний для людей з цукровим діабетом.

  • Захист від старіння: Антиоксиданти в складі льону уповільнюють старіння клітин.

  • Здоров'я суглобів: Льон корисний для людей з проблемами хребта, суглобів, зв'язок.

Хімічний склад льону:

  • Вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9

  • Бета-каротин

  • Мінеральні речовини

  • Токофероли

  • Кальцій, калій, залізо, магній, цинк, селен, алюміній, марганець, хром, нікель, мідь, бор, йод та ін.

  • Вуглеводи (12-26%)

  • Ефірні олії (35-45%)

  • Слизові речовини (12%)

  • Білки (20-33%)

  • Органічні кислоти

  • Ферменти

  • Золотий vs коричневий льон:

  • Золотий льон - це спеціально культивована культура, що містить більше корисних речовин.

  • Смак золотого льону трохи відрізняється від коричневого.

  • Золотий льон виділяє більше клейковини, тому є більш ефективним при проблемах з ШКТ.

Льон для краси:

Маски з льону борються з прищами, зморшками, сухістю шкіри.

Філіохінон в складі льону бореться з пігментацією, ніацин - з дрібними зморшками.

Льон живить, пом'якшує волосся, знімає запалення шкіри голови.

Як вживати льон:

  • Профілактика: 1 ч. л. насіння в день.

  • Лікування: 2-5 ч. л. насіння в день.

Максимальна добова доза:

40 грамів насіння льону.

Способи вживання:

  • Сирим

  • Вареним

  • Розмеленим

  • У вигляді олії

  • Додавати до страв та випічки

Варіанти вживання:

  • Свіжозмелений льон до салатів

  • Замочене на ніч насіння з ягодами або горіхами - поживна каша до сніданку

  • Льон у йогурті або кефірі з ягодами - вітамінний мус

  • Заміна яєць у випічці (1 ст. л. льону + 2½ ст. л. води)

  • Підсушене насіння для посилення аромату та смаку

  • Шрот льону в борошно, а олія - ​​до салатів

  • Відвар з насіння льону - при гастриті

  • Для схуднення: 1 ст. л. перемеленого насіння з водою або кефіром

Зберігання:

  • Насіння льону - в холодильнику

  • Мелене насіння - вживати одразу

  • Протипоказання:

  • Камені в жовчному міхурі та нирках

  • Панкреатит

  • Непрохідність кишечника

  • Підвищена чутливість до льону

  • Підвищений рівень естрогенів (вагітність, лактація)

Рецепти з льоном:

З льону можна приготувати корисні та поживні страви.

Кольоровий льняний смузі:

  • 1 склянка кефіру, йогурту або води

  • 2 ч. л. насіння льону

  • 1 ч. л. насіння кунжуту

  • 1/2 склянки ягід

  • 1/2 банана

Приготування:

  • Змішати і збити всі компоненти в блендері.

  • Вживати замість сніданку або на перекус

Каша з льону:

  • 4 ч. л. меленого льону

  • 1 склянка води

  • Горіхи

  • Ягоди

  • Мед або сироп кленовий (за бажанням)

Приготування:

  • Залити льон водою і залишити на ніч.

  • Вранці додати ягоди, підсолоджувач і збити в блендері.

  • Прикрасити горіхами.

Льняний крекер з куркумою та перцем чилі:

  • 100 г пшеничного цільнозернового борошна

  • 50 г рисового борошна

  • 50 г кукурудзяного борошна

  • 50 г підсушеного насіння льону

  • 50 мл оливкової олії + трішки для змащення

  • 100 мл води

  • 5 г солі

  • ½ ч.л кокосового або тростинного цукру

  • 1 ч.л куркуми

  • 1 ч.л. перцю чилі

Приготування:

Змішати борошно, інгредієнти, і в кінці воду. Перемішати до однорідного стану.

Залишити тісто на 10 хвилин, розкачати на столі товщиною 4 мм.

Вирізати печиво, змастити деко олією, випікати 8-10 хвилин при 180°.

Висновок:

Льон - це дійсно диво-насіння, яке має бути на кожній кухні. Його багатство корисних властивостей робить льон незамінним продуктом для здоров'я, краси та схуднення. Додайте льон до свого раціону і відчуйте його силу!