Льон - це не лише цінна сільськогосподарська культура, але й справжня скарбниця для здоров'я та краси. Його насіння, олія та шрот (борошно) володіють унікальними властивостями, що роблять льон незамінним продуктом на українській кухні.
12 причин додати льон до свого раціону:
-
Джерело Омега-3, Омега-6 та Омега-9: За кількістю цих поліненасичених жирних кислот льон може зрівнятися лише з риб'ячим жиром. Вони необхідні для нормальної роботи серця, мозку, зору, імунної та нервової систем.
-
Лідер за вмістом лігнінів: Ці рослинні гормони мають потужні антиоксидантні, антибактеріальні та антивірусні властивості, що робить льон профілактичним засобом проти онкологічних захворювань.
-
Здоров'я серця: Льон запобігає утворенню тромбів, нормалізує тиск, покращує кровообіг.
-
Функція мозку: Омега-3 та інші корисні речовини в складі льону покращують пам'ять, концентрацію уваги, зміцнюють імунітет.
-
Вітаміни: Вітамін А в насінні льону відповідає за молодість та красу, а вітаміни групи B - за здоров'я нервової системи.
-
Схуднення: Льон виводить шлаки, нормалізує роботу кишечника, дає відчуття ситості.
-
Полегшує симптоми менопаузи: Льон зменшує дратівливість, припливи та нічну пітливість.
-
Покращує травлення: Завдяки клітковині льон нормалізує перистальтику кишечника, бореться з запорами.
-
Детоксикація: Льон виводить з організму токсини, радіонукліди.
-
Стабілізує рівень цукру: Льон корисний для людей з цукровим діабетом.
-
Захист від старіння: Антиоксиданти в складі льону уповільнюють старіння клітин.
-
Здоров'я суглобів: Льон корисний для людей з проблемами хребта, суглобів, зв'язок.
Хімічний склад льону:
-
Вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9
-
Бета-каротин
-
Мінеральні речовини
-
Токофероли
-
Кальцій, калій, залізо, магній, цинк, селен, алюміній, марганець, хром, нікель, мідь, бор, йод та ін.
-
Вуглеводи (12-26%)
-
Ефірні олії (35-45%)
-
Слизові речовини (12%)
-
Білки (20-33%)
-
Органічні кислоти
-
Ферменти
-
Золотий vs коричневий льон:
-
Золотий льон - це спеціально культивована культура, що містить більше корисних речовин.
-
Смак золотого льону трохи відрізняється від коричневого.
-
Золотий льон виділяє більше клейковини, тому є більш ефективним при проблемах з ШКТ.
Льон для краси:
Маски з льону борються з прищами, зморшками, сухістю шкіри.
Філіохінон в складі льону бореться з пігментацією, ніацин - з дрібними зморшками.
Льон живить, пом'якшує волосся, знімає запалення шкіри голови.
Як вживати льон:
-
Профілактика: 1 ч. л. насіння в день.
-
Лікування: 2-5 ч. л. насіння в день.
Максимальна добова доза:
40 грамів насіння льону.
Способи вживання:
-
Сирим
-
Вареним
-
Розмеленим
-
У вигляді олії
-
Додавати до страв та випічки
Варіанти вживання:
-
Свіжозмелений льон до салатів
-
Замочене на ніч насіння з ягодами або горіхами - поживна каша до сніданку
-
Льон у йогурті або кефірі з ягодами - вітамінний мус
-
Заміна яєць у випічці (1 ст. л. льону + 2½ ст. л. води)
-
Підсушене насіння для посилення аромату та смаку
-
Шрот льону в борошно, а олія - до салатів
-
Відвар з насіння льону - при гастриті
-
Для схуднення: 1 ст. л. перемеленого насіння з водою або кефіром
Зберігання:
-
Насіння льону - в холодильнику
-
Мелене насіння - вживати одразу
-
Протипоказання:
-
Камені в жовчному міхурі та нирках
-
Панкреатит
-
Непрохідність кишечника
-
Підвищена чутливість до льону
-
Підвищений рівень естрогенів (вагітність, лактація)
Рецепти з льоном:
З льону можна приготувати корисні та поживні страви.
Кольоровий льняний смузі:
-
1 склянка кефіру, йогурту або води
-
2 ч. л. насіння льону
-
1 ч. л. насіння кунжуту
-
1/2 склянки ягід
-
1/2 банана
Приготування:
-
Змішати і збити всі компоненти в блендері.
-
Вживати замість сніданку або на перекус
Каша з льону:
-
4 ч. л. меленого льону
-
1 склянка води
-
Горіхи
-
Ягоди
-
Мед або сироп кленовий (за бажанням)
Приготування:
-
Залити льон водою і залишити на ніч.
-
Вранці додати ягоди, підсолоджувач і збити в блендері.
-
Прикрасити горіхами.
Льняний крекер з куркумою та перцем чилі:
-
100 г пшеничного цільнозернового борошна
-
50 г рисового борошна
-
50 г кукурудзяного борошна
-
50 г підсушеного насіння льону
-
50 мл оливкової олії + трішки для змащення
-
100 мл води
-
5 г солі
-
½ ч.л кокосового або тростинного цукру
-
1 ч.л куркуми
-
1 ч.л. перцю чилі
Приготування:
Змішати борошно, інгредієнти, і в кінці воду. Перемішати до однорідного стану.
Залишити тісто на 10 хвилин, розкачати на столі товщиною 4 мм.
Вирізати печиво, змастити деко олією, випікати 8-10 хвилин при 180°.
Висновок:
Льон - це дійсно диво-насіння, яке має бути на кожній кухні. Його багатство корисних властивостей робить льон незамінним продуктом для здоров'я, краси та схуднення. Додайте льон до свого раціону і відчуйте його силу!