Імбир - це трав'яниста рослина, яка цінується за свій унікальний склад, що дозволяє йому захищати від інфекцій та спалювати зайву вагу. Цей продукт має протизапальну, знеболювальну, стимулюючу дію, що робить його корисним при лікуванні багатьох захворювань. Купивши корінь імбиру, ви будете здивовані (але не розчаровані) тим, як незвичайно він виглядає: його корінь схожий на рогату тварину! Це не лише народні ліки; господині вважають цей овоч смачним доповненням до м'ясних страв.

Корінь імбиру - кулінарна трава та спеція, що отримується з меленого кореня цієї багаторічної трави. Плід - волокнистий, з довгими червонувато-коричневими шишками, колір яких варіюється від білого до повністю чорного. Корінь імбиру використовується переважно як смаковий засіб, котрий іноді як ліки від різних захворювань.

Корінь також корисний для лікування низки захворювань, включаючи артрит та застійні явища у грудях. Він має протизапальну властивість, яка допоможе вам боротися зі втомою та болем, перш ніж перейти до м'язів.

Де вирощують імбир?

Імбир, багаторічна трав'яниста рослина з великим м'ясистим коренем, вперше був вирощений в Азії близько 5 000 років тому і завезений до Європи в Середні віки як лікарський засіб. Сьогодні його культивують по всьому світу у вологому середовищі за високих температур та ідеальних умов вирощування. Кореневище швидко дозріває та дає найкращий урожай на другий рік після посадки. Половина всього експорту посідає Індію. В умовах вологого середовища та високих температур садівники розводять імбир у домашніх умовах у ґрунті з гумусу та глини.

Які корисні речовини входять до складу імбиру?

Цінність цього плоду визначають саме компоненти, що входять до його складу. Загалом докорінно налічують близько 400 корисних мікроелементів. Основну цінність для людського організму представляють такі елементи, що входять до складу коренеплоду:

  • Цинк.

  • Кальцій.

  • Залізо.

  • фосфор.

  • Селен.

  • Мідь.

  • Крім того, продукт багатий на вітаміни В, К, Е.

У складі імбиру:

  • Води близько 80%.

  • Вуглеводів близько 15%.

  • Також у невеликій кількості знаходиться зола та клітковина.

  • Куркумін – антибіотик з функціями імуномодулятора.

  • Амінокислоти, такі як лейцин, метіонін, триптофан.

  • Жирні кислоти – олеїнова, каприлова, лінолева.

  • Ефірне масло.

  • Серед інших елементів можна виділити: бета-каротин, борнеол, ліналоол, камфен, а також нутрієнти. Калорійність плоду складає лише 15 ккал на 100 грам.

Як вибрати імбир?

Молодий корінь має тонку шкіру, зрілий імбир відрізняється товстою шкірою. Молода рослина має шкіру бежевого відтінку, рівну поверхню без вузликів, легко надламується, білі волокна зі вершковим відтінком, волокна соковиті і м'які. Продукт, який вже трохи полежав, відрізняється зморшкуватою і сухою шкірою, а також вузликами зеленого кольору, з м'якоттю жовтого кольору і жорсткими волокнами. Старе коріння важко натирати на тертці.

Як зберігати імбир?

Зберігання імбиру залежить від його стану, від того, в якому вигляді ви його придбали. Для зберігання імбиру ви можете скористатися такими способами:

  • Якщо ви купили імбир у вигляді порошку, то зберігати його можна протягом 9 місяців, як посуд можна використовувати скляну банку.

  • Якщо ви придбали ціле коріння, то для тривалого зберігання його можна порізати на шматочки і відправити в морозилку. Зберігається у такий спосіб він може до 1 року часу.

  • Плід у вигляді цукатів може зберігатися у холодильнику протягом 3 місяців.

  • Якщо ви поклали в холодильник цілий імбир, то у вас є 4 тижні до того, як він почне втрачати свої корисні властивості.

  • Для вживання з різними продуктами корінь можна замаринувати, тому імбир подають до суші.

  • А от якщо ви придбали імбир до чаю, тоді краще використати молодий свіжий корінь.

Користь імбиру

Коренеплід корисний для травної системи, покращує апетит, стимулює вироблення шлункового соку, а також полегшує травлення їжі. Є ефективним засобом у боротьбі з бактерією Helicobacter pylori, що призводить до виникнення гастритів та виразок, захищає слизову оболонку. Має загальний позитивний вплив на мікрофлору кишківника, знижує ймовірність виникнення газів.

У складі імбиру є елемент гінгерол, який перешкоджає виникненню ракових клітин. Корінь є відмінною профілактикою раку товстого кишечника, репродуктивних органів, підшлункової залози, шкіри та простати. Його також рекомендують його приймати після хіміотерапії.

Також продукт корисний у таких випадках:

  • Ефірна олія імбиру позитивно впливає на стан дихальних шляхів, полегшує дихання, використовується для лікування бронхіту, має відхаркувальні властивості.

  • Корінь містить елементи, які розріджують кров, запобігають появі тромбів та позитивно впливають на серцево-судинну систему загалом.

  • Служить добрим антидепресантом, позитивно впливає на нервову систему, дозволяє впоратися зі стресом.

  • Знижує рівень шкідливого холестерину, бере участь у профілактиці атеросклерозу.

  • Покращує кровообіг у мозку, позитивно впливає на когнітивні можливості.

  • Служить відмінною профілактикою сезонних застудних захворювань, позитивно впливає на імунітет загалом.

  • Допомагає відновити гормональний баланс, корисний при діабеті другого типу, проблемах із щитовидкою.