Чому важливо вживати в їжу сухофрукти?

Чи знаєте ви, що сухофрукти – це менш солодкий варіант перекушування, який навіть містить вдвічі більше клітковини, необхідної для здорової роботи кишечника. Сухофрукти – це здоровий варіант харчування, який може бути корисним для вашого загального здоров'я та благополуччя.
У сухофруктах міститься та ж кількість клітковини, що й у свіжих плодах, але кількість вологи зведена до мінімуму, яскравим прикладом такого сохофрукта є родзинки.
Родзинки - це концентроване джерело антиоксидантів, які допомагають запобігти росту бактерій, що викликають запалення та захворювання ясен. Сушені фрукти містять таку ж кількість клітковини, як і свіжі. Одна столова ложка родзинок містить стільки ж клітковини, скільки 27 виноградин може запобігти розладу травлення і може бути включена в рекомендоване споживання фруктів і овочів протягом п'яти днів. Наукові дослідження показали, що родзинки є концентрованим джерелом антиоксидантів, які допомагають запобігти росту бактерій, що викликають запалення та захворювання ясен.
Дослідження показали, що сухофрукти є цінним джерелом харчових волокон, вітаміну С, каротиноїдів та поліфенолів. Результати цих досліджень показують, що споживання сухофруктів пов'язане з позитивними ефектами для здоров'я, такими як покращення лактації, контроль кров'яного тиску та зниження рівня холестерину у сироватці крові. Тому вживання сухофруктів є ефективним способом збільшити загальне споживання фруктів та овочів.
Сухофрукти - це смачні і корисні ласощі, особливо в зимові місяці, коли свіжі фрукти недоступні. Сухофрукти, що є у продажу, містять тільки натуральні інгредієнти і піддаються сильному сушінню, щоб зберегти всі вітаміни, що містяться в них. Наприклад, яблука містять вітамін В6 та пектин, який допомагає регулювати процес травлення.
Кожен сухофрукт містить свій індивідуальний набір корисних речовин, але якщо узагальнити всі сухофрукти корисні вмістом таких речовин:

  • Вітаміни групи B.
  • Залізо.
  • Калій.

Основні властивості сухофруктів

Сухофрукти - це криниця поживних речовин, необхідних людині, і кожен вид фруктів має свої особливості. Вони корисні для здоров'я та енергії, оскільки містять багато вітамінів. Сухофрукти допомагають підтримувати контроль цукру в крові, знижують рівень холестерину та покращують функцію легень.
Сушені яблука - один із найкорисніших продуктів, яблука багаті на залізо і позитивно впливають на склад крові. Вони також допомагають підтримувати оптимальну мікрофлору кишківника.
Сушені груші - відмінний антидепресант та тонік, що сприяє нормалізації роботи нервової системи. Їхня здатність виводити токсини з організму людини робить їх хорошим помічником для імунної системи. Також було встановлено, що вони борються з раковими клітинами та допомагають запобігти серцево-судинним захворюванням та діабету.
Всі люблять інжир, але чи знаєте ви, що він також є чудовим джерелом харчових волокон, заліза та калію? Вони особливо корисні для поліпшення травлення та очищення товстої кишки. Інжир - відмінне джерело фітонутрієнтів та потужних антиоксидантів, які знижують окислювальний стрес, запобігають пошкодженню клітин та забезпечують загальну користь для здоров'я.
Сушені персики - ідеальна закуска для людей, які ведуть активний спосіб життя, оскільки вони містять важливі вітаміни та мінерали. Вони допомагають регулювати роботу серця та нирок, а також очищають кров.
Абрикоси сушені - один із найкорисніших сухофруктів серед всієї різноманітності. Він не тільки надає комплексний вплив на організм, покращуючи самопочуття людини, але й позитивно впливає на деякі органи, наприклад серце або шлунок. При регулярному вживанні знижується ризик виникнення проблем з судинами та їх закупоркою. Отримуючи необхідні поживні речовини з абрикосів, організм зберігає юність шкіри.
Сушені сливи вважаються одним із найефективніших натуральних засобів від запорів. Ми рекомендуємо цей сухофрукт як протизапальний засіб і для стабілізації роботи шлунково-кишкового тракту, завдяки високому вмісту клітковини, яка містить втричі більше клітковини, ніж яблука і стільки ж, скільки сік чорносливу.
Фініки є чудовим джерелом заліза, міді, кальцію та калію. Вони також багаті на вітаміни А, В1, В2, В3, мінерали міддю і фосфором. Наявність значної кількості кальцію та калію робить фініки відмінним засобом для профілактики раку. Фініки корисні як відновлення м'язів після хвороби, так омолодження росту волосся. І, звичайно, ніхто не буде сперечатися, що їх потрібно давати дітям після появи симптомів грипу.


Що важливо знати перед тим, як вживати сухофрукти в їжу?

Сухофрукти - не настільки важливий продукт у складі збалансованого харчування, але він має безліч корисних властивостей. Якщо немає свіжих фруктів, то сушені будуть дуже доречними. Крім того, в них багато вітамінів і мінералів, але головна перевага сухофруктів у тому, що вони не містять багато води.
Вживаючи сухофрукти, слід враховувати, що через втрату вологи вони стають набагато цукристішими, що підвищує їх калорійність. Якщо в 100 г абрикосів міститься всього 50 кілокалорій, то в абрикосах – у 5 разів більше, у винограді – до 70 ккал, а у родзинках – у чотири рази більше. Відповідно, людям, які віддають перевагу дієті та контролю ваги, не варто зловживати сухофруктами.