Мозок - це орган, що робить нас унікальними. Він потребує якісного харчування, щоб працювати на максимум. В цьому вам допоможуть корисні

Важливі вітаміни та мінерали:

  • Вітаміни групи B: необхідні для розвитку та підтримки нервової системи, вироблення нейромедіаторів. Містяться в цільних злаках, горіхах, насінні, бобових, кіноа, зелених овочах, крупах.

  • Вітамін D: важливий для роботи мозку та настрою. Джерела: гриби, петрушка, картопля, рослинне молоко.

  • Залізо: бере участь у роботі мозку та виробленні нейромедіаторів. Міститься в сочевиці, квасолі, тофу, горіхах, насінні, крупах, зеленій листовій їжі, куркумі, паприці та кориці.

  • Магній: важливий для роботи мозку та регуляції настрою. Джерела: горіхи, насіння, бобові, сорго, цільнозернові продукти, зелені овочі, імбир.

  • Цинк: необхідний для роботи мозку та вироблення нейромедіаторів. Міститься в горіхах, насінні, бобових, цільнозернових крупах та борошні.

Антиоксиданти:

  • Вітамін C: захищає клітини мозку від пошкоджень. Джерела: броколі, шпинат, капуста, квасоля, помідори, цитрусові, ківі, манго, ананаси, ягоди, сухофрукти, перець, імбир, гвоздика, куркума.

  • Вітамін E: джерела: горіхи, насіння, зелені овочі, рослинні олії, авокадо, оливки, шпинат, броколі, манго, ківі, паприка.

  • Бета-каротин: джерела: морква, гарбуз, насіння гарбуза, гарбузова олія, солодкий перець, капуста, горіхи, кавуни, ківі, манго, персики, абрикоси.

  • Селен: джерела: кіноа, бобові, бразильські горіхи, насіння соняшника, шпинат, шампіньйони, часник, цибуля, рис.

  • Флавоноїди: джерела: ягоди, капуста, цибуля, помідори, часник, зелений чай, кавун, ківі, яблука, груші, цитрусові.

Омега-3 жирні кислоти:

  • Підтримують нормальне функціонування мозку.

  • Зменшують запалення мозку.

  • Підтримують пластичність мозку.

  • Покращують пам'ять, навчання та інші когнітивні функції.

  • Джерела: лляне насіння, гарбузове насіння, насіння чіа, волоські горіхи, олії з насіння гірчиці, гарбузова олія, олія з грецького горіха, з насіння білого кунжуту, розторопші, насіння льону, хемп.

Білки та комплексні вуглеводи:

  • Білок: будівельний блок для клітин мозку.

  • Комплексні вуглеводи: забезпечують стабільний потік глюкози до мозку.

  • Джерела: бобові, цільнозернові продукти, овочі, гриби, фрукти.

Харчування для підтримки пам'яті:

  • Листові зелені овочі: шпинат, капуста, рукола.

  • Ягоди: полуниця, ожина, шовковиця, журавлина, годжі, асаі.

  • Фрукти та сухофрукти: яблука, апельсини, груші, банани.

  • Горіхи

П'ять простих порад з покращення раціону для здоров'я вашого мозку:

  • Їжте більше овочів, фруктів, ягід: Ці продукти містять все різноманіття корисних речовин, необхідних мозку.

  • Різноманіття: Чергуйте продукти, щоб отримувати різноманітні поживні речовини.

  • Вводьте в раціон бобові: Це джерело білка, поживних речовин, та відчуття ситості.

  • Вживайте різні крупи: Зосередьтеся на кіноа, бурому рисі, гречці, амаранті, кукурудзі.

  • Запасіться різними оліями: Рослинні олії багаті на Омега-3 та Омега-6.

Суперфуди:

  • Додаткове джерело поживних речовин.

  • Допоможуть, якщо якихсь вітамінів чи мінералів не вистачає.

Рекомендації:

  • Додайте до раціону продукти з вищезгаданих категорій.

  • Зверніть увагу на суперфуди.

  • Збалансуйте харчування.

  • Не ігноруйте інші аспекти здорового способу життя: сон, фізична активність, контроль стресу.

Пам'ятайте:

  • Здоровий раціон - це основа для здоров'я мозку.

  • Покращення харчування може призвести до покращення пам'яті, концентрації уваги та інших когнітивних функцій.

  • Зміни в раціоні мають бути постійними, щоб дати довгостроковий результат.