Ажіотаж довкола ягід годжі, який спостерігався декілька років тому, трохи вщух, але вони все ще посідають високі позиції у сфері здорового харчування.

Чим корисні ягоди годжі?

  • Уповільнюють процес старіння завдяки антиоксидантам.

  • Зміцнюють м'язи і суглоби, адже містять 18 амінокислот, 8 з яких наш організм не виробляє.

  • Сприяють зниженню рівня холестерину та нормалізують артеріальний тиск.

  • Перешкоджають розвитку ракових клітин.

  • Покращують роботу серцево-судинної системи.

  • Нормалізують сон, допомагають справлятися зі стресами і неврозами.

  • Беруть участь у жировому обміні та покращують обмін речовин.

  • Підвищують працездатність та тренують витривалість.

  • Допомагають регулювати рівень цукру в крові.

  • Зміцнюють імунітет.

  • Покращують сексуальну активність.

  • Відновлюють гормональний баланс.

  • Захищають печінку від утворення зайвого жиру.

  • Покращують зір.

  • Доброчинно позначаються на роботі всіх внутрішніх органів і систем.

  • Підвищують настрій та пам'ять.

  • Допомагають при анемії.

  • Важливо! Не вживайте ягоди годжі при підвищеній температурі.

  • Регулярне вживання ягід годжі може покращити самопочуття, але лише за умови, що ви стежите за своїм харчуванням, фізично активні та дотримуєтесь здорового способу життя.

  • Годжі можуть бути рекомендовані лікарем як дієтична добавка та додаткове джерело біологічно активних речовин.

  • Не може замінити повноцінне харчування!

Хімічний склад

В ягодах годжі в якості сухофруктів міститься:

  • Феноли з антиоксидантними властивостями.

  • 6 вітамінів (A, E, C, PP, B).

  • 11 мінералів (кальцій, залізо, натрій).

  • 18 амінокислот (4 з яких не виробляються організмом).

  • 8 полісахаридів (4 незамінних).

  • 6 моносахаридів.

  • 5 ненасичених жирних кислот (в т.ч. Омега 3 і Омега 6).

Вміст:

  • Заліза – в 15 раз більше, ніж в шпинаті.

  • Вітаміну С – в 500 разів більше, ніж в апельсинах.

  • Бета-кератину – більше, ніж в моркві.

  • Харчова цінність на 100 г:

  • Калорії: 370

  • Жири: 5,7 грам

  • Білки: 10,6 грам

  • Вуглеводи: 21 грам

  • Харчові волокна: 7,78 грам

  • Цукор: 17,3 грама

  • Вітаміни: A, E, C, PP, B

  • Натрій: 24 мг

  • Кальцій: 112,5 мг

  • Залізо: 8,42 мг

  • Вітамін С: 308 мг

  • Каротин: 7,28 мг

  • Амінокислоти: 8,48 мг

  • Вітамін В1: 0,15 мг

  • Полісахариди: 46,5 мг

Ягоди годжі та схуднення

Ягоди дійсно пригнічують відчуття голоду та покращують обмін речовин, що може допомогти скинути зайві кілограми.

Важливо! Схуднення буде лише за умови збалансованого харчування та щоденної фізичної активності.

Для стимулювання схуднення додавайте годжі в раціон (20-35 г на день). Не рекомендується збільшувати норму, щоб не отримати проблем зі здоров'ям.

Як вживати?

  • Додавайте ягоди в супи, салати, каші, смузі.

  • Використовуйте як ароматну приправу.

  • Вживайте самостійно.

  • Готуйте чай для схуднення та покращення здоров'я (1 ст.л. ягід на 1 склянку окропу, настояти 15-30 хвилин).

  • Заварюйте чай з годжі в термосі (не менш як годину).

  • Додавайте ягоди після заварювання у вівсянку, випічку, салати.

Протипоказання:

  • Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви вживаєте ліки, адже ягоди годжі можуть погано з ними взаємодіяти.

  • Не вживайте при алергії на червоно-рожеві плоди.

  • Протипоказані малим дітям, вагітним жінкам та в період лактації.

  • Не рекомендується при запорах і проблемах з травленням.

Зберігання:

  • Зберігайте ягоди в сухому темному місці.

  • Настої з ягід не варто зберігати більше 2 діб у прохолодному місці.

Рецепти:

  • Теплий салат з кіноа і ягодами годжі

  • Горіховий снек з годжі для перекусів

  • Ягідний джем з годжі та чіа за 5 хв.

  • Чай з ягодами годжі

  • Настоянка з ягід годжі

  • Каша з ягодами годжі

  • Та безліч інших рецептів, ягоди можна використовувати в якості добавки чи декоративного елементу в багатьох стравах.

Ягоди годжі – це корисний продукт, який може бути доповненням до здорового способу життя.

Важливо! Перед вживанням рекомендується проконсультуватися з лікарем.